Sladidla

Napsal Fitt-life.blogerka.cz (») 18. 10. 2012 v kategorii Zajímavosti, přečteno: 459×
fotografie0553.jpg

Používáte doma sladidla? A jaké?  Já je občas do jídelníčku zařazuji, přece jen si myslím, že jsou lepší než samotný cukr. Právě teď mám doma 3 druhy sladidel: sacharin, stévia a DiaChrom.

Sladidla

Touha po sladkém se objeví vždycky, když se sníží obsah krevního cukru v krvi. Čím méně glukózy v krvi, tím více si o no tělo říká, a proto máme větší chuť na sladké. Jedná se zcela o přirozenou reakci těla, nezávislou na naši vůli.

Náhradní sladidla vznikla laboratorně. Sladidla, která mají v potravě nahradit cukr, musí splňovat několik kritérii, měla by být nízkokalorická nebo nekalorická, neměla by způsobovat žádné zdravotní komplikace a jejich chuť a kuchyňské použití by mělo být podobné jako u cukru.

Sacharin

Moc ho nepoužívám, ale ze začátku jsem ho používala jako jediné sladidlo. Píše se o něm že má kovovou chuť, ale mě to nikdy nevadilo, myslím jsi, že jsem to ani nepoznala. Nikdy jsem si nesladila čaj ani kávu, jelikož nápoje nesladím. Většinou sladidla používám do jídel, kde se má dát cukr jako například do lívanců.

DiaChrom

Je stolní sladidlo odpovídající požadavků zdravé výživy. Výborně se rozpouští a nemá žádnou nepříjemnou pachuť. Je vhodné ke slazení salátu, ovoce, krémů, pudinků, ………

Není to zcela nekalorické sladidlo, ale i tak je to málo 1lžička obsahuje 10 kcal.

Je zcela sypký jako moučkový cukr, ale je o něco dražší. 200g je za 90 kč

Stévia

Sladké lístky rostliny Stévie rebaudiana se používaly už v dávné minulosti v Jižní Americe ke slazení přírodních čajů. Stéviové glykosiny jsou přírodním nekalorickým sladidlem vhodným i pro diabetiky. Toto nové sladidlo má přirozeně čistou sladkou chuť s pozdějším nástupem sladkosti a delším přetrvávajícím sladkým efektem, není alergenní, je dobře rozpustní ve vodě a je teplotně i pH stabilní.

Já osobně mám toto sladidlo nejraději jelikož je jako jediné zcela přirozené a ne vyrobené v laboratořích. Už jsem zvažovala, že bych si samotnou rostlinku pořídila, někde jsem četla, že stačí dát do čaje jeden lístek a je ochucený nebo jej samostatně pokousat.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Dasha z IP 89.190.52.*** | 19.10.2012 08:00
Já umělé sladidlo nepoužívám.Zvykla jsem si sladit bez cukru.Sladidla jsou jenou na oblbnutí mozku na krátkou dobu a pak se chutě objeví znovu.Nedávno byl článek v časopise Fitness o cukru,opravdu zajímavé.Dasha
Petra Amy z IP 199.30.53.*** | 12.4.2015 14:09
Ahoj,
sladit se dá i zdravěji. Nejzdravější je nesladit, ale to nejsou všichni ochotni podstoupit, navíc občas se něčím osladit život musí smile Je možné používat místo úplně umělých sladidel ty, které pocházejí z přírodních látek. Např. maltitol je ze škorbu a má méně kalorií i sacharidů než cukr. Mrkněte sem maltitol.cz/pozitivni-ucinky-maltitolu/


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a tři